Атракции

Градот Катерина

Катерина (Katerina) е град во Грција, сместен во Македонија и е главен град на областа Пиериа. Според пребројувањето од 2011 година, самата градска општина има 85.851 жители. Се наоѓа на пиериското возвишение, помеѓу Пиерски Ореви и Термеалиски Залив, на надморска височина од 14-45 метри. Оддалеченоста од Солун изнесува 68 километри, што се покажало благопријатно за развојот на Катерина во последните години. Тоа е транспортен јазол, преку кој поминува современиот автопат (Националниот Пат 1).

Олимписка Обала, наградена плажа со сината знаменица

На Олимписка Обала, ќе наидете на хотели и простории за изнајмување, со извонредна услуга, најдобри ресторани и таверни, како и богат ноќен живот за секој вкус. Плажата е песочна, се простира на повеќе километри со тенок, чист песок и плитоко море. Секоја година биде наградена со сината знаменица на Европа и секое лето биде преплавена од голем број туристи.

Планината Олимп (Olimp)

Олимп (Olimp) е највисоката планина во Грција, позната во целиот свет, особено поради својата митолошка врска. На врвот (Митикас – 2.918 м) според верувањето на старите Грци, живееле Дванаесетте “Олимписки Богови”. Тоа е и втората највисока планина на Балканскиот полуостров и во цела Европа, од Алпите до Кавказ. Компактната планинска маса владее впечатливо на границата меѓу Македонија и Тесалија, со низа високи врвови и дубоки ували, околу кои се простира област со посебна биоразновидност. За заштита на ова уникатно наследство, тоа веќе од 1938 година е прогласено за првата Национална шумска зона во Грција.

Тврдината Платамона

Тврдината Платамона е крепост од Француското господарство, изградена на местото на утврден град од средновековниот период. Таа се наоѓа на југоистокото подножје на Олимп, на мала далечина од сегашното село Платамона, на стратегиска позиција што контролира патот помеѓу Македонија, Тесалија и Јужна Грција. Таа е најдржаваната крепост во северно-централна Грција, со импресивната главна кула што се издига над Националниот пат.

Градот на Зевс

Градот на Зевс (Дион), со старо име Малатрија, е голем населба во округот Пиериа и припаѓа на општина Дион – Олимп. Дион беше еден од најстарите градови со стратегиска важност и еден од најпознатите македонски градови. Географската локација на стариот Дион се наоѓа на источниот дел на Олимпот, таму каде што денес се наоѓа истоименото село. Според Стравон и Ливиј, Дионот “не е град на Термеалниот залив на Термајско Море, туку се наоѓа на подножјето на Олимп, на околу седум стадии.” Првото писмено споменување на Дион се наоѓа во Тукидид, кој го наведува како првиот град што го поминал спартанскиот генерал Врасида во 424 година п.н.е.