Αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή

Τα Αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή συνδυάζουν φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά. Τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου προσελκύουν τους λάτρεις της θάλασσας. Η περιοχή διαθέτει επίσης εξαιρετικά εστιατόρια και καφέ, ενώ το κοντινό βουνό Όλυμπος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, που βρίσκεται κοντά και προσφέρει μια ματιά στην αρχαία ιστορία της περιοχής.

Η πόλη της Κατερίνης

Η Κατερίνη είναι πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στην Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα του νομού Πιερίας. Το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 85.851 κατοίκους. Βρίσκεται στο πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, σε υψόμετρο 14-45 m. Απέχει 68 km από τη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ευεργετικό για την ανάπτυξη της Κατερίνης τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και τη διατρέχει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος (Εθνική Οδός 1).

Ολυμπιακή Ακτή, η βραβευμένη παραλία με την γαλάζια σημαία

Εκτός από τα αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή θα συναντήσετε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με άριστο σέρβις, τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και πλούσια νυχτερινή ζωή για όλα τα γούστα. Αμμώδης ακτή, εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Βραβεύεται κάθε χρόνο με την γαλάζια σημαία της Ευρώπης και κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών.

Το βουνό Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας. Ένα από τα κοντινότερα Αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή, που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας[1][2], χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου[3], νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας[1], με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.

Αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή

Η πόλη του Διός

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό από τα αξιοθέατα στην Ολυμπιακή Ακτή είναι το Δίον. Το Δίον (παλαιότερη ονομασία Μαλαθριά) είναι μεγάλος οικισμός του νομού Πιερίας και ανήκει στο Δήμο Δίου – Ολύμπου. Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση του αρχαίου Δίου τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Όπως μαρτυρούν ο Στράβωνας και ο Λίβιος, το Δίον «πόλις ουκ εν τω αιγιαλώ του Θερμαϊκού Κόλπου εστίν εν ταις υπωρείαις του Ολύμπου, αλλ’ όσον επτά απέχει σταδίους». Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον είναι στον Θουκυδίδη, ο οποίος την αναφέρει ως την πρώτη πόλη από την οποία πέρασε ο στρατηγός της Σπάρτης Βρασίδας το 424 π.Χ.